Wat zijn transvetten of transvetzuren, waar zitten ze in en wat zijn de gezondheidsrisico's?
Transvetzuren ontstaan onder andere bij het harden van plantaardige oliën. Bijvoorbeeld bij de fabricage van margarines of bij de bereiding van vet voor de banketindustrie. Ook bij de voedselbereiding in de keuken kunnen transvetzuren ontstaan, bijvoorbeeld bij het gebruik van onverzadigde plantaardige oliën om te bakken of frituren. Hoe sterker onverzadigd de olie, hoe meer transvetzuren kunnen ontstaan. Transvet wordt ook aangetroffen in vet van dierlijke oorsprong.
Transvetten zitten tegenwoordig in bijna alle kant en klare voeding die je in supermarkt kunt kopen. Het helpt de voeding langer vers te houden. Denk aan sauzen, dressings, producten van commerciële banketbakkerijen, kant en klaarmaaltijden, margarines, knapperige dan wel voorgebakken (graan-)producten, zoutjes, koek, snoep, soepen en bepaalde toetjes. Ook zit het regelmatig in snackbarproducten, horecavoedsel en gebakken vis aan de kraam, hoewel dit geheel afhankelijk is van het soort olie of vet dat gebruikt wordt.
Voedingsproducten bevatten transvet als op het één van de volgende ingredienten heeft: gehard vet, gedeeltelijk gehard vet, gehydrogeneerd vet, geharde olie, gedeeltelijk geharde olie, gehydrogeneerd vet, gehydrogeneerde olie. De beste olie voor bakken en braden is kokosolie omdat het heel stabiel blijft onder hoge temperaturen. Dit komt doordat kokosolie een zeer hoge mate van verzadigd vet heeft.
Transvetten worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals overgewicht/obesitas, kanker, alzheimer, onvruchtbaarheid, leverproblemen, dichtslibben van de aderen, geboorte afwijkingen, diabetes, hoge cholesterol, hart en vaatziektes en allergie bij kinderen.
Dit filmpje geeft veel informatie over het gevaar van transvetten en geeft je gelijk de oplossing voor dit steeds groter wordende probleem: verse groente en fruit en niet-verhitte onbewerkte vetten en andere producten. Het doet me denken aan raw food ..... ;-)
Goeie bronnen van vet zijn rauwe noten en zaden en niet-verhitte lijnzaadolie, hennepolie, olijfolie (eerste persing), zonnebloemolie, sesamolie, saffloerolie, walnootolie en kokosolie. De combinatie van bijvoorbeeld lijnzaad- of hennepolie met cocosolie bevat alle essentiële vetzuren, de omega 3, 6 en 9 vetzuren.
Het afbreken van transvetten is moeilijker dan het afbreken van gewone vetten. Het regelmatig eten van radijsachtigen, zoals radijs, rettich en maca kan helpen, evenals het drinken van veel groene thee of het nemen van een extract hiervan. Maar nog beter, zorg dat je ze zo min mogelijk binnenkrijgt.
Zie ook dit actuele artikel over transvet in de Telegraaf van afgelopen week http://www.telegraaf.nl/binnenland/3124954/__Frituren_in_vast_vet_is_dodelijk__.html
Tidak ada komentar:
Posting Komentar