Reactie Francis Kenter op "Rauw" en "De wereld draait door"

door Francis Kenter

Annet heeft mij gevraagd een stukje voor de blog te schrijven naar aanleiding van de heftige reacties van Hugo Borst en vele andere Nederlanders op de documentaire “Rauw”, die Anneloek Sollart maakte over mijn zoon Tom.

Anneloek maakt films over kinderen die in een uitzonderingspositie verkeren en hoe ze daar mee omgaan. De film “Rauw” gaat er over, hoe Tom omgaat met het feit dat hij één van de weinige kinderen in Nederland is die rauw eet; een rauw jongetje in een gekookte wereld.

Toen Anneloek mij vroeg of ze Tom mocht filmen, heb ik daarin toegestemd, omdat ik er vertrouwen in had, dat zij dat met respect voor Tom en op een integere manier zou doen. Tom en Anneloek hadden vanaf het begin een goede band met elkaar en Anneloek heeft dat vertrouwen dan ook niet beschaamd. Het is een mooie documentaire geworden, die niet voor of tegen rauwe voeding is en mensen uitnodigt na te denken over alles wat ze in hun mond stoppen.

Ik begrijp best waarom Hugo en vele andere mensen zo geschokt waren na het zien van de film. Ik waardeer het ook, dat ze uit bezorgdheid voor Tom’s welzijn zo fel reageerden.
Als je opgevoed bent met de schijf van vijf en geleerd hebt dat je vlees, melk en brood nodig hebt om gezond te blijven, lijkt onze manier van eten inderdaad heel extreem. Na vijf en een half jaar rauw eten en er heel veel over gelezen te hebben, heb ik er het volste vertrouwen in dat we alles binnenkrijgen wat we nodig hebben. In de VS worden honderden kinderen gezond groot op een rauw veganistisch dieet.

Tom was vijf jaar toen wij rauw gingen eten en nog onder controle van het GGD. Nadat wij ons dieet zo drastisch veranderd hadden, stelde de arts van het GGD voor dat Tom ieder half jaar voor controle zou komen om gewogen, gemeten en verder nagekeken te worden. Na twee jaar deze zes maandelijkse controles te hebben gedaan, was dit niet langer nodig. Tom bleek kerngezond, groeide weliswaar langzaam, maar zijn lengte en gewicht namen goed toe. Hij barste van de energie en was nooit ziek, behalve als hij iets at waar zuivel, gluten of suiker in zat. Zelf ben ik ook nooit meer ziek, heb nooit meer hoofdpijn, ben nooit meer verkouden en krijg ook geen griep als iedereen om mij heen dat wel krijgt. Ik slaap beter, heb meer energie en voel me nooit meer gedeprimeerd.

Rauw eten kan heel simpel zijn, zoals het eten van een appel of mandarijn. Je kunt ook meer bewerkelijke gourmet gerechten maken, zoals pasta gemaakt van courgette met pesto, lasagne, pizza, appeltaart of crackers gemaakt van zaden en gedroogd in een droogoventje. Verder zijn er natuurlijk salades (die altijd anders smaken), smoothies en groenten- en vruchtensappen. Je hoeft alleen maar via Google naar raw food recipes te zoeken of op deze site te kijken, om een overvloed aan gerechten te vinden die allemaal heerlijk smaken.

Tom en ik houden het meestal simpel: fruit, een lekkere salade, veel groene smoothies, fruit- en groentesappen, jonge kokosnoten en avocado’s.
Verder zijn er een heleboel dingen die door andere kinderen wel gegeten worden, maar door Tom niet, zoals snoep gemaakt van suiker en kleurstoffen. Dit draagt ook niets bij aan je lichaam, integendeel het rooft voedingsstoffen.

Tom geniet van wat hij eet. Als er op school getrakteerd wordt, krijgt hij dadels, rozijnen of vijgen. Als hij naar een verjaardagspartijtje gaat, wordt er altijd voor gezorgd, dat er voor hem ook eten is waar hij van houdt. Als je kunt kiezen tussen iets eten wat je lekker vindt dat slecht voor je is of iets eten wat je lekker vindt dat goed voor je is, is de keuze helemaal niet zo moeilijk. Voor ons in ieder geval niet. Wat heb je aan een jeugd gevuld met pannenkoeken, als dat betekent dat je rottige astma medicijnen moet gebruiken. Er zijn zoveel andere dingen die je kunt eten die net zo lekker zijn en waarmee je je gezondheid geen schade berokkent.

Onze maatschappij is dolgedraaid als het om voeding gaat. De meeste mensen weten niet eens meer wat er precies in hun voeding zit of wat voor effect het heeft op hun lichaam. Dokters leren over ziekte, maar niet over gezondheid. Ze kunnen ons proberen beter te maken als we ziek zijn, maar ze kunnen ons niet vertellen, hoe we echt gezond kunnen blijven of worden. Echte gezondheid is iets, wat maar heel weinig mensen ervaren. De meeste mensen denken dat verkoudheid en griep, af en toe hoofdpijn en ouderdoms verschijnselen bij het leven horen. Ook denken ze, dat het onvermijdelijk is, dat een groot deel van de mensen diabetes, Alzheimer en kanker krijgt. Al deze ziektes hebben met een zwak immuun systeem te maken. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol.

Echte gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk, is de grootse kick die er bestaat. Daar kunnen geen drugs of alcohol tegenop. Samen met vrienden heb ik kort geleden het Rawfood Cafe geopend in het gebouw van Dancestreet, 1e Rozendwarsstraat 10, Amsterdam. A.s. zaterdagavond is daar weer een diner en dansavond, zonder alcohol en drugs, maar met heerlijke rauwe chocolade en andere superfoods.

Ondanks alle negatieve aandacht ben ik blij met de ontwikkelingen van de afgelopen week. Hugo’s felle reactie heeft er voor gezorgd, dat er veel meer mensen dan verwacht naar de documentaire gekeken hebben en het heeft ook een flinke discussie op gang gebracht over wat nu werkelijk gezond eten is.

En wat denkt Tom van de hele heisa rondom de documentaire en zijn moeder?
Tom vraagt zich af, waar iedereen zich zo druk over maakt. In de film wordt zijn anders zijn benadrukt, omdat dat het uitgangspunt van de film was. Voor Tom is rauw eten echter de normaalste zaak van de wereld en niet iets waar hij iedere dag over na loopt te denken.

Wat ik van deze ervaring heb geleerd?
Ten eerste om bij de volgende documentaire wat meer te lachen tijdens de opnames, zodat ik wat minder als een strenge schooljuf overkom. Ten tweede om zelf nooit meteen een oordeel over iemand te hebben, na het zien van een korte film over die persoon. Je ziet slechts een moment opname en niet het hele verhaal.

Annet stuurde mij een paar dagen geleden een mooie uitspraak van Hilton Johnson:

The most powerful thing you can do to get people to take action,
is to create emotion within them.
You do that by asking questions that get them thinking and talking.


Die emotie is zeker opgeroepen: iedereen praat over rauwe voeding.
Het is nu aan ons, de juiste informatie te geven.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar